18 sept. 2008

REVOLTĂ

Contrariaţi de „trocul” dintre Geoană şi Tăriceanu, dascălii intră în campanie antielectorală

Federaţiile din învăţământul preuniversitar iau în calcul şi varianta grevei
Federaţia Educaţiei Naţionale acordă Camerei Deputaţilor un ultimatum de 7 zile, pentru mărirea salariilor cu 54%

Salariile prea mici i-au scos pe dascăli în stradă
După ce au aşteptat o vară întreagă să li se mărească salariile cu 54% - aşa cum prevedea proiectul de lege iniţiat de PSD – dascălii s-au trezit, luni seară, cu o veste care i-a contrariat: leafa se va mări cu doar 9%, şi nu de la 1 octombrie, cum se precizează în Ordonanţa de Urgenţă nr. 15, ci de la 1 noiembrie. „Am constatat cu stu­poare că domnul Geoană una spune şi alta face. S-a înţeles cu premierul să mărească sala­riile profesorilor cu 10%, ca la cinci minute după aceea domnul Tăriceanu să anunţe o majorare de 9%”, ne-a declarat Marius Nistor, preşedintele exe­cutiv al Federaţiei „Spiru Haret“.
Liderul de sindicat a mai pre­cizat că nu este exclusă de­clanşarea grevei generale, dacă membrii federaţiei vor vota pentru. Măsurile de protest vor fi corelate cu acţiuni surpriză, de tipul anticampaniei electorale. La alegerile trecute, pe gardurile şcolile au fost lipite portrete de politicieni, însoţite de mesajul „nu votaţi”.
„Nu e majorare, e indexare”
Toate cele patru sindicate din învăţământ au calificat înţelegerea de acum două zile, dintre preşedintele PDS şi premier, drept un „troc mârşav”.
Federaţia Educaţiei Naţionale (FEN) i-a dat ieri un ultimatum preşedintelui Camerei Depu­taţilor, Bogdan Olteanu, ca în ter­men de 7 zile să introducă pe ordinea de zi proiectul de lege privind majorarea cu circa 50% a salariilor dascălilor. În caz contrar, FEN va iniţia o cam­panie negativă la adresa candidatului Olteanu. La fel de revoltaţi sunt şi membrii Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI). „În opinia noastră, nu este vorba de o majorare salarială, ci de o indexare, prevăzută de altfel de Ordonanţa nr. 15. Ce ne miră şi mai tare este faptul că, ieri ,(n.r. - luni) moţiunea simplă pe educaţie, moţiune care prevedea o majorare de 50%, a trecut în Parlament. Atunci, cum s-au înţeles domnii Geoană şi Tăriceanu? Au negociat peste capul Parlamentului alţi termeni. Înseamnă că Parlamentul n-are nici un fel de importanţă în ochii celor doi lideri de partid”, ne-a declarat preşedintele FSLI, Aurel Cornea.
Nici cadrele didactice universitare nu au rămas indiferente la „trocul” dintre PNL şi PSD. Mâine, Consiliul naţional de conducere al „Alma Mater” se va întruni la Bucureşti şi va elabora o rezoluţie pe acestă tema. „E clar că este o mânărie. PSD a bătut palma cu PNL! Nu putem face grevă pe probleme de legislaţie, interzice legea! Dar propagandă antielectorală le putem face! Să le fie ruşine”, ne-a declarat liderul „Alma Mater”, prof. Răzvan Bobulescu.
„E ca în bancurile proaste, transmise de Radio Erevan. Cele 400.000 de cadre didactice au decis soarta alegerilor, acum patru ani, când au trimis PSD-ul în opoziţie. Le garantăm domnului Geoană şi colegilor săi că vor rămâne tot în opoziţie” - Marius Nistor (preşedinte executiv al Federaţiei „Spiru Haret”)

Maria Barbulescu
Sursa: http://www.gandul.info/scoala/dascalii-intra-in-campanie-antielectorala.html?3934;3193035

Niciun comentariu: