11 sept. 2008

Scoala ... înainte de 15 septembrie (detalii)

Cu doar citeva zile inainte de inceperea scolii, unitatile de invatamint din mediul rural se afla in... silentio stampa. Ce asteapta... inceperea anului scolar, desigur. Cum asteapta... dupa cum spuneam.
Dupa principiul "ii bine si asa", oricum porcul nu se ingrasa in ajun, lucrarile, de la cele de igienizare la cele de reabilitare, par sa stagneze. Cel putin, asa le-am gasit noi. Scoala cu clasele I-VIII din Caianu arata ca si cum nu i-ar mai lipsi nimic. Zugravita recent (anul trecut) atit in exterior cit si in interior, acoperis nou, geamuri termopane, calorifere, usi de lemn, toalete moderne. Totusi... Centrala termica inca nu este data in folosinta, dar nici nu lucreaza nimeni in aceasta privinta. "Oamenii vin la munca in masura in care vin... asa s-a intimplat toata vara. Este vorba despre o firma din Cluj", incepe sa povesteasca Mihaela Horvath, secretara scolii. In salile de clasa curatenia nu a fost facuta, dar nici femei de servici nu se zaresc prin preajma. "Au fost de dimineata, s-au dus acasa sa manince", incearca sa ne convinga Mihaela Horvath. Intr-o sala parchetul este rupt, dar... "din cauza acoperisului... de cind l-am schimbat avem astfel de probleme", mai spune femeia. Cit despre cadrele didactice... trebuie sa vina, ni se comunica. E drept, pina in 15 septembrie au vreme sa ajunga!
La Mociu, una dintre cladirile scolii este relativ noua. A fost facuta in urma cu 4 ani de catre Fundatia World Vision si arata asa cum ar trebui sa arate o unitate de invatamint civilizata. Totusi, nu are apa curenta, din care pricina scoala nu beneficiaza de autorizatie de functionare. Primarul, Marton Horvath, promite ca pina la inceperea anului scolar apa o sa fie introdusa in Mociu si in alte doua localitati apartinatoare comunei. Cit despre transportul copiilor de pe sate la scoala din comuna, toata lumea asteapta noul microbuz de la Guvern! "Speram sa primim un microbuz modern, Inspectoratul scolar clujean o sa primeasca 31 de microbuze, iar unul va ajunge la noi. Cel vechi functioneaza cu cheltuieli enorme", mai spune primarul comunei Mociu. "Avem un microbuz, speram sa mai primim unul, avem mare nevoie", admite si Dorina Rus, secretara scolii din Mociu. O scoala cu o eleganta sala de fitness, clase moderne si laborator multimedia. Si, daca e sa ne luam dupa primar, cu apa curenta in curind.
Trebuie spus insa ca, atit la scoala din Caianu, cit si la cea din Mociu, directorii lipsesc... cu desavirsire. Se vede treaba ca ne-am ales prost momentul!

Cu lacatul pe poarta
Si ca sa ne demonstreze providenta ca intotdeauna se poate si mai rau, tot ce gasim la Geaca si Taga in materie de pregatiri de an scolar sint... niste lacate, aproape ruginite, pe portile de la intrare. La scoala cu clasele I-VIII geaca, tencuiala de pe peretii exteriori sta sa cada, important e ca sint geamuri termopane. Scoala Sucutard, comuna Geaca, asteapta, de asemeni, inceputul de an scolar cu lacatul pe poarta. La fel scoala cu clasele I-IV din Taga, alaturi de care troneaza, in aceeasi liniste suparatoare, constructia noii cladiri. Una peste alta, cu doar citeva zile inainte de inceperea scolii, unitatile de invatamint din mediul rural se afla in... silentio stampa.

Fara apa si canalizare, vesnica problema
In judetul Cluj, 135 de unitati de invatamint (din 543) nu au primit autorizatie de functionare pentru anul scolar 2008-2009 din partea Autoritatii de Sanatate Publica, marea majoritate a acestora din cauza lipsei apei curente si a canalizarii.
83 de scoli din judetul Cluj au beneficiat, in luna august, de fonduri pentru lucrari de investitii, reabilitare, reparatii capitale, utilitati, suma totala alocata de catre Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului fiind de 12,17 milioane de lei.

Se pregatesc de proteste
Sindicatul Liber al Invatamintului Preuniversitar Clujean (S.L.I.P.C.) sustine, fara rezerve, initiativa legislativa de majorare, in anul 2008, cu 50% a salariilor personalului didactic. "In opinia noastra, aceasta ar fi singura solutie prin care pot fi atrasi catre invatamint tineri cu vocatie pentru meseria de dascal si de a stopa migrarea cadrelor didactice de valoare catre alte domenii unde salariile sint atractive. In situatia in care aceasta initiativa legislativa mult asteptata de salariatii din invatamint nu va primi un vot favorabil in Camera Deputatilor, S.L.I.P.C. va consulta pe cei peste 5.000 de membri de sindicat si, in functie de optiunile acestora, se va stabili cind si sub ce forma vor fi demarate actiunile de protest", a declarat prof. Lucia Cojocaru, presedintele S.L.I.P.C. Potrivit acesteia, ar fi vorba de o crestere semnificativa fata de veniturile pe care le au acum dascalii. Un invatator cu studii medii si definitivat are un salariu de 627 de lei net pe luna. Ceva mai mult primeste un profesor debutant cu studii superioare - 691 de lei net. Un profesor cu studii superioare si grad didactic I are un salariu putin mai mare decit salariul mediu pe economie, iar unul cu 18 ani la catedra pimeste in mina aproximativ 1.500 de lei lunar. Profesorii cu studii superioare de scurta durata, grad didactic I si vechime de peste 40 de ani cistiga putin peste 1.600 de lei. F.S.L.I.. «Forma noastra de protest la inceput de an scolar este decenta, dar ferma. Membrii nostri de sindicat vor purta ecuson, isi vor manifesta in mod public protestul, in fata parintilor si a membrilor comunitatii, aratind ca interesele dascalilor coincid cu cele ale beneficiarilor serviciilor din invatamint si ca avem nevoie de solidaritate sociala in aceasta privinta», a mai spus presedintele S.L.I.P.C.

Ana-Maria VAIDA
Sursa: http://www.ziarulfaclia.ro/Scoala-inainte-de-15-septembrie-+16005

Niciun comentariu: