8 sept. 2008

Sindicaliştii din învăţământ ameninţă că vor boicota începutul noului an şcolar (detalii)

Sindicaliştii din învăţământ ameninţă cu proteste! Reprezentanţii Federaţiei Educaţiei Naţionale au anunţat că dacă proiectul de lege privind majorarea salariilor nu va fi dezbătut de deputaţi cât mai repede, ei vor începe protestele chiar din prima zi a noului an şcolar.


Liderii FEN au solicitat astăzi preşedintelui Camerei Deputaţilor, Bogdan Olteanu, să introducă pe ordinea de zi, în regim de urgenţă, proiectul de lege care prevede majorarea cu aproximativ 50% a salariilor personalului din învăţământ. Ei au anunţat că dacă revendicarea lor nu va fi luată în seamă, 15 septembrie ar putea debuta cu proteste în rândul profesorilor.
În acelaşi timp, Cătălin Croitoru, preşedintele FEN, acuză Partidul Naţional Liberal că a început o adevărată vânătoare prin şcoli. El susţine că toate persoanele cu funcţii de conducere, dar care nu au şi carnet de membru PNL se trezesc cu controale şi li se cere demisia.
Nemulţumiţi de tergiversarea proiectului de lege privind majorarea salariilor sunt şi reprezentanţii Federaţiei Spiru Haret. ''Federaţia noastră a avertizat din start că este pregătită pentru proteste. Este absolut necesar ca această iniţiativă legislativă să fie aprobată de Camera Deputaţilor (...) Ne bucurăm că FEN urmează calea pe care noi deja am deschis-o, ne bucurăm că sunt alături de noi'', a precizat preşedintele executiv al Federaţiei Spiru Haret , Marius Nistor.
Deputatul, dar şi rectorul Ecaterina Andronescu susţine că proiectul de lege a obţinut tote avizele necesare şi urmează să fie înscris pe ordinea de zi la Camera Deputaţilor.
''În acest moment el se află la Camera Deputaţilor şi trebuie să fie înscris pe ordinea de zi, întrucât are avizele necesare de la cele două comisii cu responsabilităţi în această direcţie. O să ne batem să fie inclusă, e o lege foarte importantă. Există resursele financiare necesare creşterii salariale de care vorbeam'', a declarat Ecaterina Andronescu.
Preşedintele FSLI, Aurel Cornea a anunţat în direct la Realitatea TV că profesorii din sindicatul pe care îl conduce se vor alătura şi ei colegilor de la FEN şi Spiru Haret, şi vor protesta în prima zi a anului şcolar.
''Categoric vom protesta şi noi alături de colegii noştri. Asta înseamnă că niciun cadru didactic nu va participa la deschiderea anului şcolar pentru a nu da politicienilor posibilitatea de a-şi declama speech-urile în faţa elevilor pentru ca apoi să uite de învăţământ'', a declarat Aurel Cornea.

Iniţiativa de majorare cu 50% a salariilor profesorilor aparţine unor senatori şi deputaţi ai PSD, iar proiectul a fost depus la Camera Deputaţilor în noiembrie anul trecut.
Dacă profesorii vor obţine majorarea cerută, salariul mediu din învăţământ va ajunge la aproximativ 1.800 de lei net. Ar fi o creştere semnificativă faţă de veniturile pe care le au acum dascălii.
Un învăţător cu studii medii şi definitivat are un salariu de 627 de lei net pe lună. Ceva mai mult primeşte un profesor debutant cu studii superioare - 691 de lei net. Un profesor cu studii superioare şi grad didactic I are un salariu puţin mai mare decât salariul mediu pe economie, iar unul cu 18 ani la catedră pimeşte în mână cam 1.500 de lei lunar. Profesorii cu studii superioare de scurtă durată, grad didactic I şi vechime de peste 40 de ani câştigă puţin peste 1.600 de lei.
Legea care prevede majorarea salariilor cadrelor didactice a fost adoptată în aprilie de senatori. Pentru a putea fi aplicată, ea are nevoie şi de votul Camerei Deputaţilor. Dacă modificările propuse de senatori sunt adoptate, conform calculelor guvernului, un profesor universitar va avea un salariu mai mare cu 74%, iar un profesor de liceu sau şcoală generală cu 54%. Guvernul s-a opus iniţiativei parlamentarilor PSD, pe motiv că majorarea este prea mare şi ar însemna o cheltuială bugetară suplimentară de peste 4.500 de milioane de lei, adică 1 la sută din PIB.

Sursa: http://www.realitatea.net/sindicalistii-din-invatamant-ameninta-ca-vor-boicota-inceputul-noului-an-scolar_344201.html

Niciun comentariu: