29 oct. 2008

Băsescu: Avem resurse bugetare, dar Guvernul trebuie să decidă dacă dă banii profesorilor sau clientelei politice

"Vă spun din nou că sunt bani pentru profesori, dar Guvernul trebuie să decidă care sunt priorităţile. Aşa cum a putut majora salariile directorilor din ANL de 4,4 ori, tot aşa ar putea găsi resurse şi pentru profesori", a declarat preşedintele Traian Băsescu, acuzându-l pe Tăriceanu de lipsă de onestitate.

Preşedintele l-a acuzat marţi pe Tăriceanu de lipsă de onestitate şi a explicat de ce a promulgat legea majorării salariilor profesorilor.
"Nu vreau să fac astăzi o declaraţie polemică, dar am convingerea că învăţământul este o prioritate pentru România, pentru că toate partidele au semnat pactul pentru educaţie. Dacă în ultimii ani, bugetul pentru educaţie a crescut de la 3,8% la 5% din PIB şi de la 5% la 6% PIB, ceea ce a permis la o creştere a investiţiilor în infrastructura educaţională, dar în acelaşi timp, nu putem face reformă cu profesori plătiţi prost. Îmi este greu de imaginat că un absolvent de Facultate de Limba Engleză va accepta să predea pentru 700 de lei salariu net. De aceea am votat legea şi cred că Tăriceanu dă dovadă de lipsă de onestitate când ne spune despre dezastrul din economie", a explicat preşedintele.
Preşedinle a citat o declaraţie a premierului din 20 iunie când anunţa dezechilibre economice după majorarea pensiilor.
"După afirmaţia primului-ministru din data de 20 iunie şi atunci economia naţională se prăbuşea, dar după ce s-au făcut aranjamente politice, s-a arătat că este posibilă majorarea pensiilor. De aceea cred că şi salariile profesorilor pot fi majorate, dar depinde de priorităţi", a afirmat Băsescu.
Mai mult, şeful statului a arătat modul în care s-au aprobat anumite cheltuieli bugetare.
"De curând a fost aprobată o majorare de salarii în sectorul sanitar cu procente cuprinse între 21% şi 37%, iar salariaţii din ANL au beneficiat de o creştere a salariilor de 4,4 ori. Mai mult, cum o fi posibil să măreşti salariile în aprilie, dar în octombrie să nu poţi să faci acelaşi lucru?", a spus retoric şeful statului.
În încheiere, preşedintele a arătat ce înseamnă cheltuirea banului public responsabil.
"Onestitatea este o condiţie a guvernării şi a cheltui banii responsabil pentru educaţie, e mai important decât a cheltui banii pentru clientela politică", a încheiat Traian Băsescu.

Sursa: Realitatea TV

Niciun comentariu: