28 oct. 2008

Guvernul a amânat majorarea salariilor profesorilor

Guvernul a adoptat, astăzi, prin ordonanţă de urgenţă, amânarea creşterii salariilor profesorilor, până la 1 aprilie, în aşteptarea unei Legi a salarizării bugetarilor.

"Guvernul nu este lupul cel rău, dar nici zână fermecată cu baghetă magică. Sunt bani la buget, da nu putem să-i aruncăm numai pe salarii. Nu putem să facem minuni",a afirmat Tăriceanu la finalul şedinţei de Guvern.
Premierul a mai afirmat că decizia de astăzi se vrea o măsură protecţionistă faţă de economia naţională.
"Decizia luată astăzi de către Guvern arată dorinţa de a nu ne îndrepta spre o criza economică, spre o inflaţie galopantă, spre devalorizarea monedei naţionale", a declarat premierul.
Premierul a acuzat politicienii care susţin majorarea salariilor cu 50% de populism ieftin, iar sindicatelor din învăţământ le-a propus să colaboreze cu autorităţile locale pentru a indica investiţiile pe care nu şi mai doresc.
"Nici Parlamentul şi nici preşedintele nu au indicat sursele de finanţare atunci când au susţinut această măsură populistă. Sigur că bugetul are bani, dar nu avem bani pentru salarii, aşa că propun sindicatelor să se întâlnească cu autorităţile locale şi să indice investiţiile pe care vor să le oprească, fie că vorbim de grădiniţe, de şcoli, de licee, de universităţi, să ne indice la care investiţii să renunţăm, ce lucrări de reparaţii să nu le mai facem, pentru că şcoala nu se face numai cu salarii", a încheiat premierul.
Legea privind majorarea cu 50% a salariilor din învăţământ a fost promulgată pe 24 octombrie de preşedintele Traian Băsescu. În aceeaşi zi sindicatele au semnat la Palatul Cotroceni strategia pentru reforma educaţiei.
Majorarea salariilor a fost votată în Parlament pe 30 septembrie, când toţi deputaţii, inclusiv ministrul Educaţiei de la acea vreme au votat în favoarea propunerii PSD de creştere a salariilor cu 50%. Iniţial, Guvernul a oferit prin ordonanţă de urgenţă o majorare de 6%, ulterior una de 9%.
După votul din Parlament, legea a fost contestată de Guvern la Curtea Constituţională, care pe 15 octombrie a stabilit că aceasta este conformă cu legea fundamentală. Executivul a susţinut contant că nu sunt bani pentru creşterea salariilor din educaţie şi că aceste majorări încurajează şi alte categorii bugetare să solicite creşteri similare.
Potrivit, preşedintelui Băsescu justificările Guvernului sunt neadevărate. Partidele au anunţat că vor ataca deciziile Guvernului de blocare a creşterilor salariale pentru profesori. PD-L spune că va depune moţiune de cenzură şi va da Guvernul în judecată, iar PSD e pregătit să convoace Parlamentul pentru a dezbate în regim de urgenţă decizia Guvernului.

Sursa: Realitatea TV

Niciun comentariu: