11 nov. 2008

Patru confederaţii sindicale şi patronatele, prezente astăzi la Palatul Victoria, nu au semnat acordul cu privire la legea de salarizare

Întâlnire de ochii lumii la Guvern. Partidele politice parlamentare, patru confederaţii sindicale şi patronatele au refuzat semnarea acordului propus de Executiv privind noua lege de salarizare unitară a bugetarilor. Dacă liderii de sindicat au venit totuşi la Palatul Victoria, în speranţa unor noi negocieri, partidele din opoziţie nu s-au deranjat să-l onoreze pe primul ministru cu prezenţa.


REALITATEA.NET - Patru confederaţii sindicale şi patronatele, prezente astăzi la Palatul Victoria, nu au semnat acordul cu privire la legea de salarizare

"Am venit şi i-am spus domnului prim-ministru că nu vom semna acest document până când legea salarizării cadrelor didactice în forma aprobată de Parlament şi promulgată de preşedintele României nu va fi pusă în practică", a declarat Aurel Cornea la ieşirea de la întâlnirea de la Palatul Victoria.
Şi CNSLR Frăţia a refuzat să semneze acordul privind legea unică de salarizare. "CNSLR Frăţia nu a semnat acordul pentru legea unică de salarizare pentru că premierul nu a dorit să discute situaţia actuală. Suntem într-o situaţie conflictuală evidentă", a declarat preşedintele CNSLR Frăţia, Marius Petcu.
Doar BNS a semnat acordul, dar recunoaşte că este inutil. "Blocul Naţional Sindical (BNS) a fost mandatat de funcţionarii publici şi de către ceilalţi angajaţi din sistemul bugetar afiliaţi confederaţiei să semneze acordul privind salarizarea în sistemul bugetar cu Guvernul", a declarat liderul sindical Dumitru Costin.
"Considerăm că între acordul politic, voinţa guvernului de a susţine acest proiect de lege şi modul în care au construit proiectul de buget de stat pe 2009 este o discrepanţă uriaşă. Principiile sunt corecte, însă proiectul de buget este făcut exact pe dos. Politica salarială în sectorul public în 2009 se concentrează în continuare excesiv pe şefi, pe foarte mulţi şefi care vor fi plătiţi foarte bine, contrar principiilor enunţate astăzi. Nicio formaţiune politică nu va dori să schimbe acest lucru, pentru că toţi vor trebui să îşi recompenseze clientela care nu face munca de jos. Am semnat acest acord pentru că nu pot să neg principiile corecte enunţate în el, dar politicienii dacă vor să fie serioşi vor trebui să umble la principiile pe care este construită politica salarială anul viitor", a spus Dumitru Costin. Reprezentantul BNS este de părere că dacă nu se rezolvă problema salarizării în domeniul bugetar aceasta va fi "un cancer pe care societatea românească îl va duce mai departe".
Vicepreşedintele Cartel Alfa, Petru Dandea, a declarat că ar fi "cea mai mare prostie din partea sindicatelor să nu semneze acest acord", pentru că, în caz contrar, partidele politice ar putea să nu mai ţină cont ulterior de principiul din acord care prevede "ca până în 2013 salariile mici să ajungă până la un raport de 1:15 faţă de salariile mari din sistemul bugetar.
Cartel Alfa, Blocul Naţional Sindical, CNSLR Frăţia şi Confederaţia Sindicatelor Democratice din România au participat astăzi la Palatul Victoria la o întâlnire cu premierul Tăriceanu, în care trebuia să fie semnat acordul cu privire la legea salarizării unice.Proiectul propus de Executiv îi avantajează pe cei cu lefuri cuprinse între 600 şi 1.000 de lei. Acordul prevede majorări de 20-25 de procente la salariu. Deocamdată nu s-a stabilit data la care va fi aplicată majorarea. Sindicatele vor de la 1 noiembrie, dar Guvernul spune că nu poate mai devreme de 1 ianuarie 2009. Legea de salarizare unică în sistemul bugetar ar trebui să fie funcţională în cel mult şase luni.
Sindicatele din învăţământ, respectiv Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Federaţia Educaţiei Naţionale (FEN), Federaţia Alma Mater şi Federaţia "Spiru Haret" au participat la întâlnirea cu Guvernul, dar nu au semnat niciun acord privind o majorare salarială mai mică de 50%, aşa cum prevede legea votată la sfârşitul lunii septembrie în Parlament.
Reprezentanţii PRM, PC, PSD şi PD-L nu au dat curs invitaţiei premierului Tăriceanu. Reprezentanţii partidelor din opoziţie au declarat încă dinaintea începerii întâlnirii că nu vor participa la semnarea protocolului care va sta la baza viitoarei legi de salarizare unitară a bugetarilor, din cauza atitudinii "sfidătoare" a premierului.Vicepreşedintele PRM, Lucian Bolcaş a declarat pentru NewsIn că PRM nu se va prezenta la Palatul Victoria pentru semnarea protocolului care cuprinde principiile pe care urmează să fie redactată o lege unitară a salarizării bugetarilor.
"PRM nu se va duce la Palatul Victoria, datorită atitudinii sfidătoare pe care a avut-o primul ministru, încercând printr-o ordonanţă să abroge o lege votată în Parlament", a declarat Lucian Bolcaş. Videpreşedintele PRM a calificat demersul lui Tăriceanu de a înlocui OUG privind amânarea majorării salalarilor profesorilor cu o altă ordonanţă drept un "şiretlic golănesc". Bolcaş a mai precizat că niciun parlamentar cu demnitate nu se va prezenta marţi la Palatul Victoria.Purtătorul de cuvânt al PC, Bogdan Ciucă, a declarat pentru NewsIn că Partidul Conservator nu va răspunde chemării făcute de primul ministru, cu privire la semnare unui Acord de principii ale unei legi unitare de salarizare a bugetarilor, pentru că o astfel de lege nu trebuie discutată la Palatul Victoria, ci în Parlament."Noi sprijinim o lege a salarizării, avem şi un proiect în acest sens, dar nu vedem rostul pentru care o astfel de lege se discută la Palatul Victoria, când discuţiile pe proiectele de lege se discută în Parlament între partidele parlamentare şi reprezentanţii Guvernului", a declarat Bogdan Ciucă.Premierul Tăriceanu a chemat, marţi, la Palatul Victoria, liderii sindicali şi pe cei politici pentru semnarea protocolului care cuprinde principiile pe care urmează să fie redactată o lege unitară a salarizării bugetarilor.

Sursa: Realitatea.net

Niciun comentariu: