12 nov. 2008

Sindicatele din învăţământ refuză salariile oferite de Guvern

Acţiunile Executivului sunt catalogate drept „disperate, anticonstituţionale, adoptate de un Guvern incompetent, debusolat şi derutat” Noul document a ajuns pe masa magistraţilor Curţii Constituţionale

Sindicaliştii din învăţământ resping noile creşteri salariale oferite de premierul Tăriceanu. Aceştia nici nu vor să audă de noua ordonanţă de urgenţă a guvernului, care prevede majorarea cu până la 28% a salariilor profesorilor.
„Trăim într-o ţară a absurdului. Tăriceanu îşi bate joc de noi, de toate instituţiile, de constituţie şi lege, de învăţământ. Noi avem o lege, iar acest individ ne-a batjocurit suficient. Acţiunile lui sunt fără precedent. Acum îşi arată opoziţia cinică faţă de noi. Probabil i se trage din anul III de facultate, când a trebuit să-l repete!”, ne-a declarat Gheorghe Isvoranu, preşedintele Federaţiei „Spiru Haret” (FSH).
Ieri seară, premierul Tăriceanu a anunţat că a emis o nouă ordonanţă de urgenţă cu privire la creşterile salariilor angajaţilor din învăţământ. OUG nr.151 a fost publicată marţi în Monitorul Oficial şi a venit la fix pentru anularea celeilalte ordonanţe prin care măririle salariale erau amânate până la 1 aprilie 2009.
Federaţia „Spiru Haret” îl va da din nou în judecată pe Anton
Atât FSH, cât şi Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ îi vor solicita Avocatului Poporului să atace ultima ordonanţă pentru că este „vădit neconstituţională”. „Adoptarea la ceas de seară a unei ordonanţe de urgenţă care să anuleze o altă ordonanţă de urgenţă, care la rândul ei anula o lege perfect constituţională, este un abuz şi o măsură intempestivă, prin care se încearcă împiedicarea aplicării legii”, este punctul de vedere al preşedintelui FSLI, Aurel Cornea. Mai mult, FSH anunţă că îl va da din nou în judecată pe ministrul Educaţiei, Anton Anton, deoarece nu a fost consultată nici de această dată în privinţa noilor majorări şi ameninţă cu greva generală pe perioadă nedeterminată. „Cred că ne îndreptăm către această formă de protest extremă, greva generală.
Guvernul este responsabil de această situaţie. Vom recurge şi la alte forme de protest, pe care le vom stabili împreună cu toate sindicatele”, ne-a declarat Marius Nistor, preşedintele executiv al FSH. Reprezentanţii profesorilor din învăţământul superior nu au decis încă modul în care vor proceda, deşi resping şi ei oferta guvernului. „E o porcărie. E clar că încearcă să crească ceva dar nu e suficient. Înţeleg să ridici baza niţel, acordând majorări preparatorilor şi asistenţilor dar ce facem cu vârful? Nu susţin, neapărat, să crească salariile profesorilor universitari dar măcar inflaţia să fie luată în calcul. Aşteptăm reacţiile din teritoriu. Vineri ne vom întruni şi vom decide atunci ce urmează să facem”, ne-a spus Răzvan Bobulescu, preşedintele Federaţiei „Alma Mater”. (E.L, R.F.)
„Nu ne interesează noua ordonanţă! E un abuz al Guvernului! Deşi în orice stat de drept constituţia este respectată, la noi ordonanţele de urgenţă sunt mai tari decât legile. Creşterile salariale nici măcar nu sunt de 28%, ci de 23,5%!” - Marius Nistor, preşedinte executiv FSH

Sursa: http://www.gandul.info/scoala/sindicatele-din-invatamant-refuza-salariile-oferite-de-guvern.html?3934;3482405

Niciun comentariu: