15 ian. 2009

Andronescu, dacă nu primeşte bugetul cerut: „Nu stresez cu prezenţa mea“

Ministrul Ecaterina Andronescu ne explică cum se va aplica legea de majorare a salariilor
Cei 5109 de profesori universitari ai României nu vor primi, din prima, 50 la sută

Vineri, Guvernul urmează să aibă o primă discuţie asupra proiectului de buget pentru 2009, conform declaraţiilor de marţi seara, ale ministrului Economiei, Adriean Videanu.
Peste 300.000 de cadre didactice, din învăţământul preuniversitar şi universitar, aşteaptă cu sufletul la gură decizia Guvernului, în ceea ce priveşte aplicarea Legii de majorare a salariilor, promulgată la sfârşitul lunii octombrie de preşedintele Traian Băsescu şi contestată de fostul Guvern.
Încă de la instalarea ca ministru, prof. univ. Ecaterina Andronescu a declarat că va respecta prevederile legii (n.m. – mai ales că, între timp, procentul cu care ar trebui să crească aceste salarii s-a mai micşorat, întrucât de la 1 noiembrie 2008 a avut loc o majorare cu 9% a acestora), dacă va avea un buget de 6% din PIB.
În cele două săptămâni care s-au scurs de la începutul acestui an, atât ministrul Andronescu, cât şi echipa de finanţişti de la MEC şi de la Finanţe, au lucrat pe un proiect de buget de 6% din PIB.
Dacă Guvernul va accepta ca Educaţiei să i se aloce 6% din PIB, atunci vor exista şi fonduri pentru majorarea salariilor din învăţământul preuniversitar cu 33,64%, precum şi banii pentru majorarea cu acelaşi procent şi a salariilor preparatorilor, asistenţilor şi conferenţiarilor. În cazul profesorilor universitari (5.109), punctul de vedere al ministrului Andronescu este că nu se poate acorda acum o majorare de 5% a salariilor (având în vedere că legea din octombrie prevedea o majorare de 70%), dar şi pentru aceştia, prin proiectul de buget, s-a avut în vedere o majorare, într-un procent mult mai mic însă, urmând ca eşalonat să se ajungă la prevederile legii. În plus, ministrul are în vedere ca acordarea majorărilor salariale să se realizeze concomitent cu aplicarea unor criterii de performanţă profesională.
Ieri, doamna ministru Andronescu a precizat că nu există în acest moment nici o ameninţare de neaplicare a legii, întrucât proiectul de buget al Educaţiei cuprinde 6% din PIB.
În interviul pe care ni l-a acordat, în exclusivitate, dna. ministru spune că nu ştie ca vreunul din liderii partidelor politice aflate la guvernare, nici preşedintele Traian Băsescu, să se fi exprimat că legea de majorare a salariilor profesorilor să nu se aplice.

Sursa: http://www.gandul.info/scoala/andronescu-daca-nu-primeste-bugetul-cerut-nu-stresez-cu-prezenta-mea.html?3934;3747732

Niciun comentariu: