8 ian. 2009

Emil Boc: Profesorii, medicii şi actorii pensionaţi vor putea cumula pensia cu alte venituri

Guvernul îndulceşte ordonanţa prin care a interzis persoanelor care lucrează la stat să cumuleze pensia cu salariul. Premierul Emil Boc a anunţat, aseară, că actorii, medicii sau profesorii pensionari vor putea fi plătiţi în continuare dacă vor dori să muncească. Aceştia nu vor mai primi, însă, salariu, ci vor fi remuneraţi pe baza unor convenţii civile sau a contractelor de drepturi de autor.

Emil Boc a susţinut miercuri o conferinţă de presă în care a adus câteva precizări în legătură Ordonanţa de Urgenţă care specifică că pensia de la stat nu poate fi cumulată cu un salariu tot de la stat.
"Guvernul îşi menţine punctul de vedere potrivit căruia nimeni în România nu trebuie să cumuleze, de la stat, salariul cu pensia. Decizia noastră are la bază cel puţin trei argumente. În primul rând e vorba de un act de dreptate şi în ultima instanţă este un act moral. Nu e firesc ca o persoană care a primit plăţi compensatorii de ordinul miliardelor de lei, să primească după aceea o pensie de zeci de milioane de lei vechi şi după aceea să se reangajeze şi să primească un salariu de zeci de milioane de lei şi să le cumuleze pe toate. În al doilea rând este vorba de primenirea sistemului public. E nevoie de sânge proaspăt în sistem. În al treilea rând este vorba şi de realizarea unor economii bugetare", a declarat premierul Emil Boc.
Prim-ministrul a adus şi precizări cu privire şi la celelalte categorii de salariaţi care au fost afectaţi de ordonanţă, cum sunt actorii, medicii sau asistenţii maternali. "O persoană, care este de exemplu profesor pensionar şi are o activitate didactică, va putea în continuare, pe baza unei convenţii civile, să fie plătit pentru orele punctuale pe care le ţine. Nu va mai putea să fie plătit cu un salariu ca până acum. Un actor, poate punctual, fie pe baza unei convenţii civile, fie pe baza legii drepturilor de autor, să joace în orice piesă şi să fie plătit pentru activitatea pe care o desfăşoară."


REALITATEA.NET - Emil Boc: Profesorii, medicii şi actorii pensionaţi vor putea cumula pensia cu alte venituri

3 comentarii:

extrania spunea...

Eu sunt pensionara si doar din acest an, de pe la sfarsitul lunii septembrie suplinesc la o clasa a IV-a pe o tanara colega invatatoare ,intrata in concediu de maternitate. Mi-am facut planificarea , mi-am confectionat materiale didactice , portofolii etc...etc...,mi-am comandat manualele scolare si caietele de sprijin achitand peste 2 mil. lei vechi si fara sa beneficiez de acei 100 de euro ...Tare as vrea sa stiu ce ma asteapta si ce inseamna concret plata pe baza de conventie civila ! (ca sa stiu ce hotarare sa iau in cunostinta de cauza). Exista pt.contabilii si secretarele noastre o metodologie de aplicare a acesteia ? Cum vom fi platiti cei ce suplinim catedra intreaga de invatator ...,dar pe o perioada nedefinita (titulara se poate intoarce la catedra in orice moment ) si de cand intra in vigoare ? Nu prea cred ca e recomandabil sa se experimenteze pe la mijloc de an scolar modalitati discutabile si problematice de reangajare a personalului didactic. Mi-e drag ceea ce fac si o fac cu daruire ,pricepere si responsabilitate .De ce oare sinior Boc ne bulverseaza,ne streseaza si ne baga in ceata taman in toi de an scolar ,in loc sa ne lase sa ne facem treaba in pace si fara agasari total neavenite ? Stimati colegi care sunteti in aceeasi situatie si sunteti poate mai isteti si mai bine informati decat mine, va rog mult sa ma luminati si pe mine !!!Multumesc mult !,...iar ministeriabililor nostri, da-le Doamne minte, inima si pricepere , ca altminteri cine stie ce ne mai poate astepta !?

Anonim spunea...

Mi se pare normal sa nu mai existe atat pensii cat si salar. Mai bine sa se creeze locuri de munca mai multe. Nu unii au doua surse de venit si tinerii nici macar un venit. Nu este corect si moral. In invatamant de exemplu,nu da ore la angajati, sau sa angajeze altii pentru ca trebuie sa pastreze ore pentru pensionari care vin ca nesimtitii sa ceara ore. As fi bucuroasa daca s-ar desfinta acest sistem, si sa ii puna sa aleaga: ori pensie, ori salar.

Anonim spunea...

Mi se pare corect sa se faca ceva o data in sistemul asta. Nu este normal ca o persoana sa obtina si salar si pensie, adica s aaiba 2 surse de venit, si alti tineri s anu aiba nici un venit. In invatamnt de exemplu, se tin ore pentru pensionari pentru ca vin ca nesimtitii sa ceara ore, si nu le face catedre pentru tineri. Este cel mai bun lucru care s epoate intampla, sa se aleaga: ori pensie, ori salar.