6 ian. 2009

Mii de profesori pensionari cu posturi de suplinitori vor fi plătiţi cu ora

*Ministrul Educaţiei intenţionează să pună interdicţie cumulului de norme cadrelor didactice care au depăşit vârsta pensionării
*Începând din toamnă, posturile vacante ar urma să fie ocupate doar de profesori încadraţi la plata cu ora

Măsurile draconice ale Guvernului Boc ce au ca ţintă câteva sute de „pensionari de lux” din Apărare şi Interne care încasează şi salarii au produs şi un efect neaşteptat: profesorii pensionari care ocupă posturi de suplinitor nu vor mai putea să cumuleze mai multe norme.
Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, intenţionează ca, începând cu toamna viitoare, să acopere deficitul de cadre didactice din şcoli doar prin plata cu ora a dascălilor care au depăşit vârsta pensionării.
Doamna Andronescu a declarat în exclusivitate pentru „Gândul” că MECI evaluează în prezent care este situaţia exactă a cadrelor didactice din învăţământ, urmând ca săptămâna viitoare să fie anunţate măsuri concrete: „Nu avem încă o statistică exactă pentru că, la preluarea mandatului, funcţionarii din minister erau în minivacanţă. Săptămâna viitoare voi avea rezultatele evaluării dar, deocamdată, pot spune că aproximativ 15% din orele ţinute de cadrele didactice suplinitoare sunt acoperite prin plata cu ora şi cumul. În toamnă, dacă nu vom reuşi să acoperim posturile vacante, vom apela la pensionari dar nu le vom acorda normă întreagă, ci vom merge pe sistemul plăţii cu ora. Nu va mai exista cumul, adică nu vom mai avea profesori pensionari pe care să-i plătesc ca şi cum ar fi angajaţi în şcoala în care predau”.
În ceea ce priveşte învăţământul superior, ministrul Educaţiei crede că situaţia nu este atât de gravă, exemplificând cazul universităţii pe care a condus-o în ultimii patru ani: „La «Politehnica» avem un singur post plătit prin cumul. Ca să ajungi profesor universitar acumulezi informaţii timp de o viaţă. Nu putem renunţa atât de uşor la expertiza de o viaţă a profesorilor”. Conform estimărilor, în şcolile din România, mai mult de 35000 de posturi sunt ocupate de suplinitori, în timp ce în universităţi 800 din cei 5100 de profesori universitari au depăşit vârsta de 65 de ani, având dreptul, cu acordul anual al senatului, să-şi continue munca la catedră până la 72 de ani.
raul.florea@gandul.info
Sursa: http://www.gandul.info/scoala/mii-de-profesori-pensionari-cu-posturi-de-suplinitori-vor-fi-platiti-cu-ora.html?3934;3692287

Niciun comentariu: