20 mar. 2009

Directorii clujeni nu vor sa fie alesi de primar

Directorii de scoala ar putea fi numiti in functie de catre primari, si nu de inspectorii scolari, asa cum era pana in prezent. Un proiect legislativ al Ministerului Educatiei, Cercetarii si Inovarii prevede ca modalitatea de ocuparea a posturilor de directori sa fie modificata. In prezent, pentru a ajunge in functia de director, candidatii sustin un concurs in fata consiliului de administratie al scolii, iar daca primesc avizul favorabil din partea consiliului, inspectorii scolari generali semneaza contractul de conducere pentru o perioada de patru ani. Potrivit modificarilor propuse, la concurs, directorii ar putea sa fie obligati sa prezinte un proiect managerial in care sa specifice obiectivele pe care le au in vedere. Consiliul de administratie ar urma sa fie compus din profesori din scoala, parinti, elevi si reprezentanti ai consiliilor locale.
Directorii clujeni si reprezentantii profesorilor spun ca o astfel de masura nu ar fi deloc benefica pentru invatamantul romanesc, ba, mai mult, ar politiza scolile publice. „Nu este o masura deloc buna. Noi nu suntem de acord ca autoritatile locale sa aleaga directorii. Deocamdata modalitatea prin care sunt alesi acum directorii in functii este foarte buna”, a declarat Lucia Cojocaru, liderul Sindicatului Liber din Invatamantul Preuniversitar Clujean (SLIPC).
La randul sau, Marinela Marc, inspector scolar adjunct in cadrul Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Cluj, crede ca o masura de acest gen, adoptata de minister, ar duce mai departe ideea de descentralizare. „Nu am vazut un proiect exact facut in acest sens, dar ar putea fi un punct de plecare pentru descentralizarea de care se vorbeste. Este firesc ca intre autoritatea locala si scoala sa existe comunicare, dar un director de scoala nu este numai un manager, trebuie sa fie mai mult decat atat. Intr-adevar, o astfel de masura ar putea politiza scolile”, a spus Marinela Marc.

Tudor Ravoiu
Sursa: http://www.citynews.ro/cluj/stiri/din-oras+10/directorii-clujeni-nu-vor-sa-fie-alesi-de-primar+39326/

Niciun comentariu: