3 mar. 2009

Scoala dupa buget

Guvernul i-ar putea lasa pe dascali fara banii pentru plata orelor suplimentare, in prag de primavara. In plus, elevii, studentii si profesorii si-ar putea lua ramas-bun si de la decontarea transportului, daca guvernantii vor vota un proiect de Ordonanta inregistrat la Guvern si obtinut de NewsIn

Reducerea cheltuielilor, cosmarul profesorilor

Un proiect de Ordonanta obtinut de NewsIn ar putea sa le dea o lectie profesorilor, elevilor si studentilor. Potrivit actului inregistrat la Guvern, subventiile de transport in mediul rural ar putea fi taiate. Conform actului, ar fi reduse si salariile de merit, primele ar fi desfiintate, iar orele suplimentare nu ar mai fi platite. Reprezentantii principalelor sindicate au semnat o scrisoare deschisa prin care le-au cerut guvernantilor o intilnire pe aceasta tema.
"Sintem revoltati de modul in care s-a pus in aplicare proiectul cu sporurile. Speram sa fie doar un vis urit. Miine (azi - n.r.) vom avea o intilnire la Guvern in care am solicitat in mod expres participarea ministrului Finantelor. Pina la aceasta ora se da plata orelor suplimentare, insa e jale cu celelalte sporuri. Speram sa nu ni se ia", a spus ieri presedinta Sindicatului Liber pentru Invatamintul Preuniversitar Cluj (SLIPC), Lucia Cojocaru.
Decontarea transportului, o necesitate la sate
Guvernul propune sa se reduca cheltuielile si prin renuntarea la subventiile pentru transport si pentru practica elevilor si profesorilor, prin modificarea Legii 291/2007 care prevede decontarea transportului pentru naveta in mediul rural a profesorilor si a elevilor.
"Speram sa ramina doar la nivel de discutie sistarea decontarii transportului pentru elevi si studenti. Ar fi un dezastru sa nu se mai acorde banii pentru transport in mediul rural. In aceste conditii, nici un profesor si nici un elev nu ar mai fi tentat sa mearga la scoala la sat. Noi avem toata deschiderea si bunavointa pentru negocieri, insa speram sa nu ni se ia toate sporurile si sa fim pusi in fata faptului implinit. Oamenii sint foarte nemultumiti si am putea recurge si la greva", a admis Cojocaru, reprezentanta dascalilor din Cluj.
Se cauta al 13-lea salariu
Unii din dascali sint ghinionisti. Presedintele SLIPC a punctat ieri ca nu toti dascalii au primit al 13-lea salariu. "Era vorba ca il vom primi toti, insa, din informatiile mele, angajatii din Inspectoratele Scolare, de la scolile sportive si de la Palatele Copiilor nu si-au primit al 13-lea salariu inca si nu stim daca acesta se va mai acorda", a aratat Cojocaru. Ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, a promis simbata, la Miercurea-Ciuc, ca al 13-lea salariu va fi acordat pina la finele lunii martie, cel tirziu.

Sursa: www.monitorulcj.ro

Niciun comentariu: