28 mar. 2009

Sindicaliştii din educaţie se vor întâlni cu preşedintele Traian Băsescu pe 13 aprilie

Sindicatele din educaţie şi reprezentanţii ministerului de resort vor discuta, pe 13 aprilie, cu preşedintele Traian Băsescu despre legea majorării salariilor profesorilor şi problema descentralizării în sistemul preuniversitar, a spus liderul sindical Aurel Cornea.

"Am stabilit întâlnirea cu preşedintele Traian Băsescu pentru 13 aparilie, când urmează să discutăm atât despre salarii şi sporuri, cât şi despre descentralizare şi modul în care vor fi numiţi directorii şcolilor. Vom aborda toate problemele din învăţământ", a precizat preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Aurel Cornea.
Acestă discuţie fusese anunţată pentru săptămâna viitoare, când a fusese programat şi un referendum printre cadrele didactice pentru stabilirea modului în care se vor declanşa acţiunile de protest faţă de amânarea aplicării legii 221/2008 privind majorarea salariilor profesorilor.
Sindicaliştii au ameninţat, în mai multe rânduri, că vor declanşa greva generală dacă nu vor primi 6% din PIB la Educaţie şi dacă nu se vor mări salariile din învăţământ, în conformitate cu legile în vigoare, spunând şi că nu acceptă nicun fel de amendament la prevederile legale. Legea adoptată anul trecut prevedea şi ca majorările să se facă retroactiv, din octombrie 2008, aceasta fiind şi promisiunea făcută de reprezentanţii PSD înainte de alegeri. Profesorii mai au de primit, după creşterile salariale acordate de guvernul Tăriceanu, majorări de 33% în sistemul preuniversitar, şi de 50% pentru cei din învăţământul superior.
Recent, nemulţumirile sindicaliştilor din Educaţie au vizat şi modificările la programa şcolară iniţiate de ministrul de resort, Ecaterina Andronescu. "Am criticat încă de la început modalitatea în care ministrul Ecaterina Andronescu a promovat ordinele privind planurile cadru (prin ordin de ministru - n.r.). Însă, am hotărât de comun acord să discutăm aceste ordine, pentru că ele priveau interesul membrilor de sindicat pe care ne-am angajat să îi reprezentăm, reuşind corectarea şi ameliorarea acestor faţă de propunerea inţială a ministerului", se precizează într-un comunicat comun al FSLI şi al Federaţiei Educaţiei Naţionale (FEN). Cele mai criticate modificări sunt reducerea numărului de ore la Educaţie Fizică, Informatică şi Limbi străine, precum şi scoaterea materiei Logică din programa şcolară de liceu.
Alte nemulţumiri vizează deciziile legate de modul în care se face descentralizarea în învăţământul preuniversitar, implicarea prea mare a primarilor în şcoli, reducerea cu 30% a sporurilor salariale şi subfinanţarea cercetării, motiv pentru care sute de angajaţi din acest domeniu şi-au pierdut locul de muncă.
Sursa: NewsIn

Niciun comentariu: