8 apr. 2009

Profesorii, tot mai aproape de grevă

• Nu numai că nu vor primi majorări salariale, dar s-ar putea confrunta cu concedieri colective, au aflat profesorii preuniversitari la negocierile cu guvernul •
Nemulţumirilor de pînă acum ale salariaţilor din învăţămînt- neacordarea majorărilor salariale prevăzute prin lege, neplata participării la examenele naţionale, reorganizarea fără cap a învăţămîntului liceal- li se adaugă decizia Guvernului Boc de a efectua o rectificarea negativă a bugetului de stat pe anul 2009, cheltuielile de personal pentru învăţămîntul preuniversitar urmînd să fie diminuate cu 811 milioane de lei, ceea ce se poate realiza fie prin diminuarea cu aproximativ 8 la sută a veniturilor salariaţilor, fie prin reducerea a 20.000 de posturi din sistem. Evident, profesorii nu împărtăşesc deloc punctul de vedere al Guvernului. “În condiţiile în care nu vor fi soluţionate favorabil revendicările salariaţilor din învăţămînt, pe care îi reprezentăm la negocierea contractului colectiv de muncă, iar Guvernul nu va reveni asupra măsurilor ce afectează drepturile acestora, vom declanşa conflictul de interese şi vom recurge la toate formele de protest legale, inclusiv greva generală”, se arată într-un comunicat comun al Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţămînt, Federaţiei Sindicatelor din Învăţămînt „SPIRU HARET”, Federaţia Educaţiei Naţionale, Federaţia Naţională Sindicală „ALMA MATER”.
Lucia Cojocaru, preşedintele Sindicatului Liber al Învăţămîntului Preuniversitar clujean, a declarat că miercuri (astăzi, n.r.) şi joi vor fi centralizate opiniile profesorilor membri de sindicat cu privire la declanşarea unei greve generale. “Profesorii erau nemulţumiţi de situaţia din învăţămînt şi dispuşi să facă grevă chiar şi săptămîna trecută. Acum, din cauza iniţiativei guvernului, de a ne tăia salariile şi de a ne concedia colegii, vor fi cu atît mai porniţi. Presupun că momentul ales pentru greva generală va fi perioada bacalaureatului, deoarece anul acesta sîntem obligaţi să facem muncă patriotică: nu vom fi plătiţi pentru supraveghere şi corectură”, a subliniat Lucia Cojocaru.
Maria GATEA

Niciun comentariu: