11 sept. 2009

Începe şcoala, încep protestele profesorilor

Profesorii membri ai Sindicatului Liber din Învăţămîntul Preuniversitar clujean vor participa luni, 14 septembrie, la deschiderea noului an şcolar purtînd în piept sigla sindicatului şi banderole albe, în semn de protest faţă de politica Guvernului cu privire la sistemul de învăţămînt.
Cea mai mare nemulţumire a sindicaliştilor din învăţămînt se leagă de acea economie de 15 la sută la fondul de salarii la care guvernul obligă toate instituţiile bugetare.
Sindicaliştii atrag atenţia că, dacă cei peste 400 000 de salariaţi din învăţămînt vor fi trimişi acasă în concediu fără plată timp de 10 zile, acest fapt implică trimiterea acasă a peste 3,5 milioane de elevi.
Reprezentanţii profesorilor mai susţin că, în ultima perioadă, în învăţămîntul preuniversitar de stat s-a procedat la desfiinţarea a aproximativ 20 000 de posturi, ceea ce a dus la disponibilizări masive de personal.
În ce priveşte proiectul Legii cadru privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice, învăţămîntul este situat la periferia grilei de salarizare, iar aplicarea Legii va avea drept efect diminuarea veniturilor de natură salarială ale personalului din sistem, crearea de inechităţi prin pierderea unor drepturi cîştigate ale salariaţilor din educaţie, îngheţarea salariilor pe perioadă nedeterminată indiferent de rata inflaţiei, concedieri masive în sectorul bugetar, mai subliniază reprezentanţii profesorilor. “O altă nemulţumire este legată legile educaţiei naţionale, faţă de care sindicatele din domeniu au avut foarte munte amendamente, însă guvernanţii au ales să nu ţină seama de niciunul dintre ele. Principala noastră revendicare se leagă de modul de finanţare al şcolilor: banii ar trebui să vină direct la şcoli, nu la consiliile locale”, a declarat Lucia Cojocaru, preşedintele Sindicatului Liber din Învăţămîntul Preuniversitar Clujean.
Pe lîngă banderolele pe care le vor purta în piept în data de 14 septembrie, profesorii se gîndesc şi la alte formule de protest. “În cazul în care la deschiderea festivă a anului şcolar vor lua parte şi politicieni, noi ne rezervăm dreptul de a ne retrage de la festivităţi. Nu avem nevoie de politiceni la festivităţi, avem nevoie ca ei să-şi facă treaba, să stea în Parlament sau în guvern şi să facă legi mai bune decît cele de pînă acum”, a spus Lucia Cojocaru. Ea a mai adăugat că, în data de 15 septembrie, cînd în Parlament se vor dezbate legile educaţiei şi legea salarizării unice, profesorii vor picheta atît sediul Parlamentului, în Bucureşti, cît şi sediul Prefecturii din Cluj, între orele 11 şi 13.
Maria GATEA

Niciun comentariu: