2 sept. 2009

Propunerile ministerului pentru acoperirea celor 10 zile de concediu fara plata

Pornind de la ordonanta care cere reducerea programului cu 10 zile ministerul ne-a inaintat urmatoarele propuneri pentru lunile septembrie-noiembrie 2009:

- Introducere ore de predare la directori
- Introducere ore de ed. fizica la invatatori
- Eliminarea celor 2 ore la prof cu gr I peste 25 de ani
- Cresterea normei didactice cu 2 ore
- Orele de religie in norma invatatorului
- Eliminarea premiului de 2%

-Eliminarea salariului de merit
-Eliminarea gradatiei de merit
-Orele de limba straina in norma invatatorului
-Majorarea nr minim de elevi in cls I+IV
-Majorarea nr minim de elevi in cls V-VIII
-Majorarea nr minim de elevi in cls IX-XII
Total 187 milioane lunar

FSLI nu a fost de acord cu nicio diminuare a sporurilor. Urmeaza sa avem discutii pe aceasta tema si cu aceasta ocazie va asigur ca nu o sa fim de acord cu nicio masura decat dupa consultarea membrilor de sindicat. Si fara o modificare a codului muncii nici nu putem discuta de diminuare de sporuri , declara secretarul general al FSLI, prof. Liviu Pop pe blogul sau http://www.liviumarianpop.blogspot.com/

Nici una din măsurile propuse nu este legală.

Un comentariu:

Anonim spunea...

Din punctul meu de vedere greseste si Ministerul si d-voastra atunci cand folositi termenul de sporuri, asa, generic,pentru ca:
1.fondul de premiere nu este un spor, el nu este acordat tuturor angajatilor
2.salariul si gradatia de merit nu este un spor general, el este un premiu pentru performanta profesionala, deci nu este acordat tuturor angajatilor, ci doar celor mai performanti din sistem.In consecinta prin eliminarea lor discriminezi- doar cei mai buni din sistem sunt prejudiciati financiar, desi nu au facut nimic penalizabil (exista prevederi legale de stopare a acestor premii).
In ceea ce priveste predarea limbilor straine si a religiei, sportului, de catre invatatori, aici cei care sunt prejudiciati nu numai profesorii ci si elevii (vor fi pregatiti de necalificati).In plus, aplicata unitar s-ar putea sa nu conduca la scaderea costurilor ci la cresterea lor, pentru ca unii profesori au salarii mai mici decat invatatorii cu vechime in invatamant.
Introducerea orelor de predare la directori mi se pare o solutie rezonabila, ea functioneaza in cazul directorilor adjuncti, de ce nu ar functiona si in cazul celorlalti, e valabil si pentru managerii spitalelor, deci...
Cresterea nr. minim e o solutie care se poate aplica numai in anumite scoli, va fi o problema dificila, ba chiar imposibila la sate.