26 mar. 2010

Punctul de vedere al SLIPC referitor la adresa ISJCJ nr. 2931/25.03.2010


Sindicatul Liber al Invatamantului Preuniversitar Clujean
isi exprima dezacordul fata de adresa ISJ cu numarul 2931/25.03.2010, trimisa unitatilor de invatamant prin care se solicita din partea acestora comunicarea in forma electronica, ulterior prezentarea cartilor de munca ale angajatilor, cadre didacatice.
Va prezentam punctul nostru de vedere:
In temeiul normelor Dreptului muncii, orice modificare a elementelor contractului de munca referitoare la salarizare, dispusa prin act aditional, sau sentinta judecatoreasca, trebuie mentionata in evidente specifice: registru unic de evidenta a salariatilor si carnetele de munca.
Decretul numarul 92/1976 stabileste in mod clar si neechivoc ce rubricatura cuprinde carnetul de munca, pentru salarizare existand coloana 6. Acest decret se abroga la data de 01.01.2011 ( conform prevederilor art. unic, punct 2, din OUG 148/2008.
Conform art. 296, aliniat 1 Din Codul Muncii “ Vechimea in munca stabilita pana la data de 31.12.2010, se probeaza cu carnetul de munca.”
In concluzie, orice modificare a salarizarii se opereaza in cartile de munca cu respectarea Decretului 92/1976. Potrivit art. 6, alin. 1, despre care facem vorbirea, modificarile intervenite in executarea contractului de munca, se fac dupa intocmirea carnetului de munca, in scris, in termen de 15 zile de la data producerii lor, in cazul sentintelor judecatoresti, termenul curge de la data comunicarii/primirii.
Consideram adresa Inspectoratului Scolar Judetean Cluj abuziva raportat la cele la cele de mai sus si in neconformitate cu atributele pe care institutia despre care vorbim le are, deoarece si-a pierdut statutul de angajator pentru salariatii din invatamant.
Totodata, prin aceste tactici se incearaca santajarea angajatorilor si responsabilizarea pentru tot ceea ce intreprind in acest sens, ceea ce depaseste orice limita de existenta a descentralizarii managementului in unitatile de invatamant, un atentat la democratie si la existenta unui stat de drept.
Va rugam sa ne comunicati daca sunteti constransi in aplicarea prevederile legale in operarea cartilor de munca ale angajatilor.
Daca vor exista asemenea situatii, S.L.I.P.C. va asigura consiliere juridica si reprezentare in instanta a celor in cauza.
Presedinte SLIPC, prof. Lucia Cojocaru
Vicepresedinte, prof. Vioara Temian


Niciun comentariu: