12 nov. 2010

Negocieri la Ministerul Muncii, fără rezultat

Astăzi, 11 noiembrie 2010, a avut loc la Ministerul Muncii o întâlnire între reprezentanţii confederaţiilor sindicale şi ai patronatelor cu ministrul Muncii Ioan Botiş precum şi cu secretarul de stat Valentin Mocanu. La întâlnire au participat din partea CSDR Iacob Baciu- preşedinte şi Simion Hancescu- vicepreşedinte şi preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ.
Discuţiile au avut ca temă principală stabilirea salariului minim pe economie din 2011. Reprezentanţii sindicatelor au cerut majorarea salariului minim la 750 lei, începând cu 1 ianuarie 2011. F.S.L.I. consideră că este necesară această majorare, întrucât cea mai mare parte a celor care au acest venit sunt asistaţi social, pentru care statul acordă diferite subvenţii. În plus, considerăm că este nevoie de creşterea salariului minim pe economie pentru a se reduce evaziunea fiscală. F.S.L.I. cere majorarea salariului minim pe economie şi pentru că acesta reprezintă şi valoarea coeficientului 1 din grila prevăzută în legea de salarizare unitară în sistemul bugetar.
O parte dintre organizaţiile patronale cer majorarea salariului minim pe economie la 705 lei, în timp ce altele au propus ca valoare: 650 lei.
Reprezentanţii Ministerului Muncii nu au avansat nicio valoare pentru salariul minim pe economie din 2011.
Vă reamintim că, în urma negocierilor anterioare, coeficientul maxim pentru învăţământul preuniversitar, acceptat de Ministerul Muncii este de 5,36 pentru un profesor grad I, cu 40 de ani vechime, iar coeficientul minim este de 2,16, acordat profesorului debutant.
O nouă întâlnire între reprezentanţii confederaţiilor sindicale şi ai organizaţiilor patronale cu miniştrii Muncii şi Finanţelor, având ca temă salariul minim pe economie şi aplicarea legii de salarizare unitară în sistemul bugetar pentru 2011, a fost programată pentru săptămâna viitoare.


Simion Hancescu, preşedinte F.S.L.I.
Marilena Gheorghiţă, Departament Comunicare

Niciun comentariu: