14 dec. 2010

FSLI cere elaborarea unui act normativ prin care să fie interzis comerţul cu plante etnobotanice

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ care reprezintă interesele a aproximativ 200 de mii de membri, solicită Guvernului României să ia de urgenţă măsurile necesare prin care să fie interzisă, cu desăvârşire, comercializarea produselor etnobotanice în ţara noastră, prin adoptarea unei hotărâri de Guvern. De asemenea, cerem şi Parlamentului României să voteze un proiect legislativ prin care se poate pune capăt unui act de distrugere în masă.

Potrivit celui mai recent Raport Naţional privind Situaţia Drogurilor 2010, în cursul anului trecut peste 1300 de persoane, majoritatea tineri, au ajuns la spital din cauza intoxicaţiilor grave cu plante etnobotanice, iar în primele 6 luni ale anului 2010 s-au înregistrat peste 200 de cazuri. Acestea sunt însă doar datele oficiale pentru că, în realitate, numărul celor care apelează la magazinele de etnobotanice este mult mai mare. În plus, consumatorii ajung doar în ultimul stadiu la spital, iar medicii fac eforturi mari pentru a-i ajuta pe dependenţi să renunţe la acest viciu care poate cauza moartea.

În acest context, FSLI consideră că întreaga societate este responsabilă de efectele acestui fenomen necontrolat de autorităţile statului şi trebuie să se mobilizeze pentru a preveni aceste situaţii.

Îngrijorător este faptul că majoritatea consumatorilor sunt tinerii de 14-16 ani şi suntem revoltaţi că multe dintre aceste magazine care vând iluzii şi distrug vieţi sunt amplasate în apropierea unităţilor de învăţământ. Din păcate, doar în câteva oraşe autorităţile locale au luat măsura închiderii acestor centre de comercializare, care pun în pericol viaţa copiilor.

F.S.L.I. consideră că substanţele etnobotanice reprezintă un atentat la sănătatea cetăţenilor şi contribuie la distrugerea unor vieţi. Ne întrebăm care este diferenţa între vânzarea de droguri şi comercializarea acestor produse, dacă şi unele şi altele au acelaşi efect devastator asupra vieţii umane? Nu înţelegem lipsa de reacţie a autorităţilor statului care permit un astfel de comerţ şi ne întrebăm dacă, potrivit Constituţiei României, o astfel de activitate nu constituie un atac la siguranţa naţională?

În condiţiile de faţă nu putem să credem decât că Guvernul României face un troc prin care bugetul statului câştigă bani din taxele şi impozitele aplicate acestui comerţ, în defavoarea unor tineri care îşi pun viaţa în pericol.

Facem apel la părinţi şi elevi să ni se alăture în lupta împotriva comercializării şi consumului de substanţe halucinogene, pentru a putea împreună să oprim acest flagel şi să oferim tinerilor dreptul la viaţă, precum şi dreptul la integritate fizică şi psihică, garantate prin Constituţie.

Contact:

Simion Hancescu, preşedinte F.S.L.I., 0722.779.716

Marilena Gheorghiţă, Departament Comunicare, 0728.999.847

Niciun comentariu: