14 dec. 2010

Traian Băsescu aruncă incompetenţa Guvernului pe umerii dascălilor

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ consideră declaraţiile preşedintelui Traian Băsescu privind calitatea educaţiei din România, un atac la adresa cadrelor didactice şi a sindicatelor care le reprezintă. Astfel de declaraţii nu mai sunt o noutate pentru noi, întrucât domnul preşedinte şi-a făcut un obicei din a arunca cu noroi în sistemul de învăţământ, doar pentru a masca greşelile şi nepăsarea Guvernului pe care îl protejează.

Rezultatele slabe ale elevilor, despre care a vorbit preşedintele Traian Băsescu, nu sunt cauzate de carenţele actualei legi a învăţământului, ci de faptul că miniştrii Educaţiei nu au fost în stare să adapteze programele şcolare la noile cerinţe europene.

Cum îşi explică şeful statului faptul că în timpul celor două mandate ale sale, la conducerea Ministerului Educaţiei s-au perindat cinci miniştri, care au propus trei proiecte de lege şi abia acum consideră că România are nevoie urgentă de o lege a educaţiei? Cine l-a oprit pe domnul preşedinte să le impună miniştrilor, care au provenit din partidul pe care îl conduce din umbră, să ia măsurile pentru îmbunătăţirea calităţii actului educaţional?

Cum îşi imaginează preşedintele că se poate face un învăţământ de calitate, cu şcoli care mai funcţionează în condiţii insalubre, elevi nevoiţi să parcurgă pe jos distanţe mari, pentru că nu le este asigurat transportul şi cadre didactice care nu se pot întreţine din salariile de mizerie pe care le primesc? Toate acestea au o cauză: educaţia din România a fost întotdeauna subfinanţată, acest domeniu primind anual, în mod constant, în jur de 3% din PIB. Preşedintele ţării trebuie să înţeleagă faptul că nu putem avea calitate în educaţie, fără dascăli bine plătiţi. Această problemă s-ar fi putut rezolva dacă s-ar aplica Legea 221/2008, promulgată de Traian Băsescu care a argumentat că angajaţii din educaţie nu pot face performanţă fără salarii motivante.

Pentru mai multe detalii:

Simion Hancescu, preşedinte F.S.L.I., 0722.779.716

Marilena Gheorghiţă, Departament Comunicare, 0728.999.847

Niciun comentariu: