12 aug. 2011

Educaţia rămâne "Cenuşăreasa" României

Din păcate, ca în fiecare an, sistemul educațional românesc rămâne în coada listei de priorităţi a Guvernului României. În acest moment, educaţia din ţara noastră se confruntă cu o subfinanţare cronică, iar ceea ce guvernanții nu înțeleg este faptul că reforma fără bani nu poate fi făcută. Alocarea a 6% din PIB sistemului de învățământ nu este un moft, ci o reală necesitate.
Învățământul are nevoie de fonduri consistente pentru infrastructură și pentru motivarea resursei umane. Altfel, ne vom condamna elevii să înveţe într-un sistem depăşit de vremuri şi care va deveni din ce în ce mai neatractiv pentru oameni valoroşi. În 2011 învăţământul a primit aproximativ 3% din PIB, în condițiile în care media procentului din PIB în țările UE este de circa 5,2%. Investițiile din acest sector începute în anii trecuți vor fi, în cele mai multe cazuri, conservate și în anii următori întrucât fondurile destinate acestora sunt insuficiente.
Din nefericire, România nu are un prim-ministru care să fie conștient că, fără modernizarea educației, această țară nu se poate dezvolta. Ar trebui, măcar de această dată, să luăm exemplul țărilor care ne sunt superioare, că a investi în educație înseamnă a acorda o șansă în plus poporului, pentru o viață mai bună.

Sursa: FSLI

Niciun comentariu: