30 sept. 2015

U.S.L.I.P Iasi, afiliata la F.S.L.I., a obtinut la Inalta Curte de Casatie, acordarea indemnizatiei de instalare

 U.S.L.I.P Iasi, afiliata la F.S.L.I., a obtinut la Inalta Curte de Casatie, acordarea indemnizatiei  de instalare (download) 

FSLI solicita MECS instructiuni privind modalitatea de plata a dobanzii legale

             FSLI a inaintat o adresa Ministerului Finantelor Publice referitoare la modul de calcul al dobanzii legale datorate de unitatile de invatamant preuniversitar, ca urmare a obligatiei acestora la o astfel de plata prin hotarari judecatoresti definitive si irevocabile.
             Solicitarea a fost realizata pentru a asigura un mod unitar de calcul si plata la nivel national a acestor drepturi.
            FSLI solicita Ministerului Finantelor Publice elaborarea si transmiterea catre scoli a unui set de instructiuni privind modalitatea de calcul a dobanzii si sursa de finantare pentru aceste cheltuieli.

Indemnizaţia de instalare prevăzută de art. 23 din Hotărârea Guvernului nr. 281/1993

               Notă:

             Indemnizaţia de instalare prevăzută de art. 23 din Hotărârea Guvernului nr. 281/1993 nu trebuie confundată cu prima de instalare prevăzută de art. 51(6) din Legea nr. 128/1997 privind Statutul personalului  didactic – reglementare în prezent abrogată.

             Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a stabilit în şedinţa din 21 septembrie 2015 că ,,în interpretarea şi aplicarea dispoziţiilor art. 6 din Legea nr. 63/2011 privind încadrarea şi salarizarea în anul 2011 a personalului didactic şi didactic auxiliar din învăţământ, cu modificările ulterioare, aceste prevederi legale nu abrogă dispoziţiile art. 23 din Hotărârea Guvernului nr. 281/1993 cu privire la salarizarea personalului din unităţile bugetare, cu modificările ulterioare.” 
             Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie confirmă, astfel, punctul de vedere al sindicatelor din învăţământ, potrivit căruia, unităţile şi instituţiile de învăţământ preuniversitar  au obligaţia de a acorda indemnizaţia de instalare prevăzută de art. 23 din Hotărârea Guvernului nr. 281/1993, în situaţiile în care sunt întrunite condiţiile legale.
              Potrivit art.  23 din Hotărârea Guvernului nr. 281/1993, la încadrarea într-o unitate din altă localitate decât cea de domiciliuîn primul an de activitate după absolvirea studiilor,personalul de specialitate beneficiază de o indemnizaţie de instalare echivalentă cu un salariu de bază corespunzator funcţiei, gradului sau treptei profesionale în care urmează a fi încadrat; (…)  Indemnizaţia de instalare poate fi echivalentă cu doua salarii de bază pentru acele localităţi unde atragerea specialiştilor se face cu mare greutate, stabilite de ministere si celelalte instituţii centrale şi locale ale administraţiei publice şi avizate de Ministerul Finantelor. 
           Decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie este obligatorie, potrivit dispoziţiilor art. 521(3) din Codul de procedură civilă. 
             Precizăm că, raportat la art. 268(1) lit. c) din Codul muncii, salariaţii din învăţământul preuniversitar de stat pot solicita acest drept în termen de 3 ani de la  momentul în care au îndeplinit condiţiile prezentate mai sus.
      Precizămde asemenea, că indemnizaţia de instalare la care facem referire nu trebuie confundată cu prima de instalare prevăzută de art. 51(6) din Legea nr. 128/1997 privind Statutul personalului  didactic – reglementare în prezent abrogată.

Sursa: http://sinvlex.blogspot.ro/2015/09/indemnizatia-de-instalare-prevazuta-de.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed:+Sinvlex+(sinvlex) 

OMECS nr. 5232 / 2015 - metodologie predare religie


OMECS nr. 5082/31.08.2015 - admitere invatamant liceal si profesional 2016-2017

18 sept. 2015

Guvernul promite că anunţă, în trei săptămâni, majorările salariale din educaţie


          Liderii Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (F.S.L.I.) au decis, joi, după întâlnirea cu patru miniştri ai Guvernului – Sorin Cîmpeanu, Rovana Plumb, Eugen Teodorovici şi Liviu Pop – să acorde Guvernului un răgaz, până în data de 10 octombrie, când se va şti exact situaţia execuţiei bugetare pe primele nouă luni ale anului 2015, pentru ca Executivul să ia o deizie în ceea ce priveşte procentul  de majorare salarială în acest an.
          ”Am solicitat reprezentanţilor din sectorul educaţional să ne păsuiască până pe data de 10 octombrie pentru a avea toate datele din punct de vedere fiscal-bugetar ale încheierii exerciţiului pe nouă luni de zile. După ce vom avea tabloul datelor bugetare, vom putea vorbi de majorări clare ale salariilor”, a precizat ministrul Muncii, Rovana Plumb, la finalul întâlnirii.
 Reprezentanţii celor trei federaţii sindicale prezente, joi, la întâlnire, au fost de acord să aştepte  încă trei săptămâni pentru a afla care va fi procentul de creştere a salariilor, în luna noiembrie sau în luna decembrie.
      ”Am solictat Guvernului o creştere de 15 procente de la 1 noiembrie. Cei prezenţi, liderii noştri de sindicat, au girat reprezentanţii Executivului să îşi facă toate calculele, să se încheie execuţia bugetară. Asta se va întâmpla în jurul datei de 10 octombrie, când vom şti exact cum stau lucrurile. Speranţa noastră este că se va găsi soluţia, astfel încât să se poată acorda această majorare de 15 procente începând cu 1 noiembrie. Dacă nu se va întâmpla acest lucru, ne vom întâlni din nou aici şi vom decide. Cred că domnii miniştri au înţeles foarte bine mesajul de astăzi şi am convingerea că se va găsi o soluţie astfel încât să nu fie nevoie să ieşim în stradă”, a subliniat preşedintele F.S.L.I., Simion Hancescu.
         La rândul rău, ministrul de Finanţe, Eugen Teodorovici, a adăugat faptul că, în ceea ce priveşte Legea salarizării unice a bugetarilor, Guvernul speră să aibă o formă finală, săptămâna viitoare, pentru a şti exact care este impactul aplicării ei pe întreg sectorul bugetar. ”Acesta este primul pas – impactul asupra bugetului a aplicării Legii salarizării bugetarilor. De asemenea, am spus foarte clar că este nevoie să ştim care este execuţia primelor nouă luni ale acestui an, ca să putem afla, până la finalul anului, dacă se poate şi cu cât aplica o majorare pentru educaţie”, a afirmat ministrul Eugen Teodorovici.

Bucureşti – 17 septembrie 2015

Simion Hancescu – Preşedinte FSLI - 0722.779.716

Geanina Sandu    -  Departamentul Comunciare – 0722.779.716

14 sept. 2015

Mesajul Președintelui Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ adresat salariaţilor din învăţământ la începutul anului şcolar 2015-2016

Este un nou început de an şcolar, eveniment care reprezintă pentru elevi şi dascăli un moment unic, amintirea acestuia dăinuind peste timp, mai ales pentru “bobocii” de la clasa pregătitoare și pentru dascălii debutanți.

În această zi de sărbătoare pentru Școala românească, trebuie să amintim celor care conduc această țară, afectați de amnezie față de școală în restul timpului, vorbele lui Petre Țuțea “Profesorul este un fabricant de oameni. Profesorul seamănă cu un tâmplar care ia un lemn murdar din noroi, îl spală și face mobilă de lux”. Ai tăria, stimate politician, să-l privești, măcar astăzi, în ochii blajini, dar plini de lacrimi, văzute sau nevăzute, pe cel care te-a “fabricat”? Dar cât oare vor mai avea putere slujitorii școlii să manifeste dăruire și pasiune în nobila muncă pe care o desfăşoară, fără să fie răsplătiți cum se cuvine pentru munca lor?

Chiar dacă în ultima perioadă s-au făcut câțiva pași, anemici ce-i drept, pentru intrarea în normalitate a învățământului, există încă nemulțumiri justificate în rândul salariaților din învățământ. Legea educației este încă nemodificată. Salariile sunt, în continuare, umilitoare și după ce actuala Putere a reîntregit ceea ce a tăiat drastic fosta guvernare. Subfinanțarea învăţământului nu a încetat. Funcțiile de conducere sunt tot politizate și ocupate provizoriu, pentru că nu s-a organizat concurs de peste 7 ani. Programele școlare sunt, în continuare, nereformate. Birocrația a sufocat sistemul de învățământ, dascălii fiind tranformați în scribe. Și exemplele pot continua.

Considerăm că rezolvarea acestor probleme nu mai poate fi amânată, având în vedere că victimele acestor neajunsuri sunt copiii acestei țări. Școala trebuie să devină un sistem stabil, echilibrat şi performant, pentru că ea este calea prin care România se poate integra în rândul ţărilor civilizate, iar pentru aceasta, sistemul nostru de învăţământ trebuie să se transforme, atât la nivel structural, curricular, cât şi managerial.

Elevilor noştri trebuie să le oferim şanse de integrare pe piaţa forţei de muncă, dar pentru ca acest lucru să se materializeze, trebuie regândite urgent programele școlare..

De asemenea, nu trebuie uitat că fără salarii decente nu pot fi atraşi către învăţământ tineri cu vocaţie pentru meseria de dascăli, nu se poate stopa migrarea cadrelor didactice de valoare către alte domenii în care salariile sunt mai atractive, acest lucru punându-se pune în practică prin noua lege de salarizare care urmează a fi adoptată.

În același timp, Federația Sindicatelor Libere din Învățământ va face toate demersurile necesare, astfel încât în perioada următoare să se confere, prin lege, statutul de “autoritate publică” pentru cadrele didactice, măsură prin care spațiul școlar ar deveni cu adevărat un mediu de ordine și disciplină, condiție absolut obligatorie pentru un învățământ de calitate.

Însă, pentru ca aceste neajunsuri majore să se înlăture, trebuie să facem front comun, fiecare trebuie să înțeleagă că numai prin unitate îi putem convinge pe cei care guvernează să transpună și în practică ceea ce se clamează de atâta timp și anume că “învățământul este prioritate națională”.

Acum, la început de an şcolar, îţi urez stimate dascăl multă sănătate şi să te bucuri alături de copiii pe care-i formezi, pentru a deveni trebuincioși societății.

PREŞEDINTE,
Simion HANCESCU